maandag 27 januari 2014

Burgenländische Krautstrudel (kool +spekjes-strudel)

Heerlijke Krautstrudel met de beetje vergeten witte kool en Tiroler spek. Oorspronkelijk uit het Burgenland, een Oostenrijkse provincie aan de grens met Hongarije. Tot de eerste wereld oorlog was het Burgenland Hongaars vandaar de bijzondere maar zeer lekkere vulling met witte kool (kraut). Je kunt het spek ook weg laten , dan heb je een heerlijke hartige strudel zonder vlees! Echt "comfortfood" voor de koude wintermaanden (alhoewel, koud.... die paar sneeuwvlokjes van vandaag mogen geen naam hebben!)

Ingredienten

Voor het deeg: 
Zie eerder op deze blog bij het Apfelstrudel recept.

Voor de vulling:
1 witte kool (spits- of chinese kool kan ook heel goed)
2 uien
100 gr Tiroler spek ( landhausschinken of schwarzwalderschinken)
100 Bergkäse ( Gruyere ook erg lekker!)
50 gr boter
1 dl witte droge witte wijn (of droge sherry)
1 tl kümmel (beetje fijn pletten in een vijzel)
zout
zwarte peper uit de molen
100 gr. droog geroosterd paneermeel
50 gr gesmolten boter

6 personen
35 min. + wachttijd + baktijd

Bereiding:
Deeg bereiden (zie apfelstrudel recept)en deeg half uurtje laten rusten. Intussen paneermeel roosteren in een koekenpan en vervolgens de vulling maken:
Witte kool wassen, het hart eruit halen en de kool zeer fijn snijden, bij voorkeur in keukenmachine op de fijnste rasp.Uien fijn snipperen, de kaas en het  spek in kleine blokjes snijden.

De boter verhitten in een grote (liefst gietijzeren pan); bak hierin langzaam de kummel, spek en de uien tot ze glazig zien. Kool erdoor mixen, met zout en peper op smaak brengen. De wijn toevoegen en met de deksel op de pan op een middelhoog vuur ca 15 min. stoven. Als laatste de kaasblokjes erdoor roeren. Af laten koelen.

De oven voorverwarmen op 200 graden.  De twee strudeldeeg-bollen uitrollen en uitrekken tot ze doorzichtig zijn (zie weer apfelstrudeldeeg) 
Paneermeel over de lengte verdelen op 1/3 van het deeg en daarop het koolmengsel in de lengte verdelen. Zijkanten naar binnen klappen en de strudels oprollen met behulp van een doek of het bakpapier. Met gesmolten boter bestrijken en ca 30 minuten in de oven bakken.
Guten Appetit!!

p.s. Grote hongerige jongens kunnen dit recept ook met kant-en-klaar filodeeg maken maar dat heb ik nog niet uitgepobeerd voor ze.. Lijkt me geen probleem en lekker snel!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten