maandag 3 februari 2014

Tiroler Spinat Spätzle (spinazie-spätzle/pasta)


Tiroler Spinatspätzle

Dit heerlijke pasta-gerecht kun je alleen maken als je in het bezit bent van een Spätzle-pers of -schaaf!
Na wat heen en weer googlen zag ik een Spätzleschaaf tekoop bij de Kookwinkel Oldenhof in Hilversum voor 10,50euro! Goedkoper dan een gemiddelde pastamachine, denk ik.. Maar ook online vind je het één en ander, bv bij Otto of Tchibo. Je maakt hiermee in een handomdraai superheerlijke spätzle! Dit verse "pasta" gerecht waarvan  iedereen in je familie zal smullen, staat in 30 minuten op tafel!  Lekker met een frisse groene salade met bv sinaasappelpartjes! Ingredienten:
250 gram verse spinazie
350 gram bloem
2 eieren
zout
80 gr boter
100 gr Bergkäse of Gruyere

Bereiding:
Spinazie goed wassen en nog nat in een pan doen en verwarmen totdat de spinazie indikt. In een vergiet heel goed laten uitdruppen en vervolgens zeer fijn snijden. Bloem, eieren, zout en een kleine 1/2 L water met een pollepel door elkaar roeren/slaan. Tot dat het deeg langzaam van de pollepel loopt. De gehakte en uitgelekte spinazie door het deeg roeren.


Een grote pan water aan de kook brengen en zout toevoegen. Het deeg in kleine porties door de Spätzle-pers/zeef in het kokende water drukken. Je krijgt zo kleine pasta-achtige  deegfliebeltjes die, zodra ze boven komen drijven, met een schuimspaan uit de pan genomen worden. Meteen in een vergiet doen en kort met koud water afspoelen. Dit herhalen tot het deeg op is. Je kunt ze meteen verder verwerken of in de ijskast bewaren tot gebruik.

Spätzle kun je goed van te voren maken en pas vlak voor het serveren opwarmen. In anti-aanbakpan de boter verhitten en de Spätzle daarin kort stoven en pan beetje heen en weer bewegen zodat de spätzle goed warm worden. Kaas erover raspen en meteen opdienen met een lekkere groene salade of wat plakjes tomaat.
Guten Appetit!

2 opmerkingen:

  1. Voor onze hongerige mannen: spätzle zijn ook heerlijk bij Gulash of een wildpannetje met veel saus! Je kunt dan, als je wilt, de spinazie en de kaas weglaten...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Liesbeth. Bedankt voor het delen van dit recept. We hebben het gisteren gegeten bij de cordon bleu en het was heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen