maandag 24 maart 2014

Überlekkere pesto van onkruid

 Bärlauch Pesto (Pesto van Daslook)

Sinds vorige week steken de groene blaadjes van de Allium Ursium (Daslook in het Nederlands, Duits Bärlauch en in het  Frans Aïl des Ours) weer de kop op. Heb je het toevallig in je tuin staan, let op want het woekert gigantisch! Ja!.. maar dat vind ik niet erg omdat je er verrukkelijke pesto's en sausen mee kunt maken. Ook is het goed in te vriezen of in een potje met een laagje olie erop in de ijskast te bewaren. Ze zeggen wel een jaar...

Hier in Nederland is het een soort onkruid dat beschermde status heeft en dus niet wild geplukt mag worden. In Duitsland heeft het hoog-culinaire waarde en wordt op de markt in grote bossen verkocht. Trendy restaurants hebben het op hun menukaart en de bio-markten liggen er vol mee.

Het seizoen loopt van maart tot pak 'm beet eind mei en het beste kun je het aanplanten in je eigen tuin. Heb je geen tuin dan moet je naar Duitsland;-) want hier heb ik het nog niet te koop gezien.

Wel was ik erg blij verrast dat het tuincentrum Rebel in Huizen dit jaar wat daslook plantjes had staan, helaas maar een paar.... Maar zet er een paar in je tuin en je hebt volgend voorjaar een heerlijke kruidenvoorraad aan daslook!


Daslook plantjes bij tuincentrum Rebel


Wilde daslook op een schaduwrijke plek


               
Ook de bloemetjes zijn eetbaar

Als onze tuin weer te vol staat met het look dan maak ik een gigantische voorraad van onderstaand recept. Ik laat de kaas er uit en voeg dat pas weer toe op het moment dat ik ermee ga koken. Je hebt zo een jaar lang een heerlijke saus voor pasta's, puree's, tomatensalade, marinades, etc,etc.

Recept 
voor überlekkere Bärlauch Pesto:

Gooi de volgende ingrediënten in je keukenmachine en maal tot het een mooi groen kleurtje heeft gekregen en het een gladde pesto is geworden.

-200 gr Daslook (ca 300-350 blaadjes) gewassen en droog
-150 gr gemixte pitten (bv.Pijnboom, Zonnebloem, Pompoen)
-250 ml zonnebloemolie
-250 ml olijfolie
-100 gr Peccorino of Parmezaanse kaas in stukjes
-beetje peper
-beetje meer zout

Ziezo, je pesto is klaar! Snel wat pasta koken, gedeelte van de pesto erdoor roeren met een beetje pastawater (wat je opgevangen hebt) en klaar ben je! Nu nog wat goede tomaten erbij en je hebt een verrukkelijke maaltijd.Voor dit gerecht mag je me s'nachts wakker maken..


Snipper ook wat Bärlauch over de tomatensalade. 

GUTEN APPETIT!Geen opmerkingen:

Een reactie posten