maandag 28 april 2014

Home Made Krokante Muesli (Granola)
Rond 1900 ontwikkelde een Zwitserse Reform-arts, Maximilian Bircher, voor het eerst Muesli. Hij noemde zijn creatie "Spys" of "appeldieet-spijs". Het oorspronkelijke gerecht bestond uit versgeraspte appels, met schil en klokhuis (!), aangevuld met havervlokken, hazelnoten, water, citroensap en gecondenseerde (zoete) melk. Deze Birchermuesli werd in korte tijd zeer populair.
Oudste vegetarisch restaurant van EuropaIn restaurants als het legendarische "Gleich" of het nog altijd populaire "Hiltl" in Zürich stonden/staan Birchermüesli op de menukaart.

Birchermuesli naast de Caprese...Vanaf de jaren '50 dienden Zwitserse huisvrouwen dit regelmatig op als avondeten voor hun familie. Ook in de keukens van gevangenissen, tehuizen, kloosters en kazernes stond Birchermuesli vaak op het menu. 


Al snel weken de Bircher-Muesli-recepten af van het origineel. Men begon joghurt, suiker  of room toe te voegen en al vanaf de jaren '40 wordt er industrieel muesli gemaakt. 

In de beruchte en hippe '70's hoorde muesli tot een alternatieve ecologische levensstijl. In Duitsland werden alternatieve geitenwollensokken -types ook wel de"Müesli's" genoemd. Tegenwoordig staat Müesli voor gezond en bewust ontbijten. Negeer dan wel de ingrediënten op het pak want je zult schrikken van de hoeveelheden suiker...

Wil je een wat minder zoete muesli dan zul je hem zelf moeten maken en ohoh wat is dat makkelijk en lekker! Vanmorgen heb ik een mega-lekkere variatie op de muesli gemaakt, lekker krokant gebakken in de oven.

Recept Krokante Muesli:

Oven voor verwarmen op 150 graden (hete lucht)

Meng in een grote kom de volgende ingrediënten:
-500 gram havervlokken
-3 EL honing ( als je zoeter wilt, meer honing gebruiken)
-1 TL kaneel (naar smaak)
-3 EL zonnebloemolie
-1 bakje zaden/pitten (gemengd) of 150 gram gehakte hazelnoten
-een handvol gedroogde vijgen en abrikozen (in stukjes gehakt)
-water

Alles goed door elkaar mixen en water toevoegen tot de massa een beetje aan elkaar plakt met klontjes.
Even proeven of je de smaak goed vindt anders nog ingrediënten naar smaak toevoegen.
Massa goed uitspreiden over een bakblik dat je bedekt hebt met bakpapier en in de voorverwarmde oven schuiven. Elke 10 minuten even kijken of de boel niet aan brandt want dat gebeurt heel snel!
Telkens even omscheppen en weer terug te oven in tot het mooi lichtbruin is en lekker ruikt. Totaal ongeveer 30 -40 min bakken. Ik heb een brede 90 cm oven en kan de massa goed uitspreiden. Heb je een kleinere oven dan wellicht in 2 keer bakken omdat de muesli anders binnen in niet krokant wordt.
Af laten koelen  tot het krokant is en bewaren in een luchtdichte container.
Bon Appétit!


p.s.: je kunt heel veel verschillende ingrediënten toevoegen, net wat je lekker vindt zoals cranberries, kokos, gedroogde banaan, stukjes chocola, geraspte sinaasappelschil, etc. Wel oppassen dat je sommige ingrediënten pas na het bakken toevoegt omdat ze kunnen verbranden/smelten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten