maandag 12 mei 2014

Wiener Schnitzel ipv Wiener Wurst;-)

Wiener Schnitzel met aardappelsalade
Na een roerig weekend met een Weense Songfestival  winnaar (Conchita Wurst) is het tijd voor een échte Wiener Schnitzel!
Deze schnitzel herinner ik me groter dan groot, gemaakt van super-mals kalfsvlees. Vroeger bij ons thuis aten we eigenlijk nooit schnitzel  (wel de Kartoffel Salat) eenvoudigweg omdat er toen weinig kalfsvlees te koop was bij de slager. Die aten we als we in Oostenrijk  onze vakanties doorbrachten: s'winters, zomers, paasvakanties, alle vakanties! Man-man, wat heerlijk en indrukwekkend was zo'n wagenwiel in een krokant paneerlaagje en een aardappelsalade erbij; om je vingers bij af te likken! Met een halve liter Spezi (half cola/half fanta) of een frisse Apfelschorle (appelsap met mineraalwater) waren wij als kinderen superblij..

Tegenwoordig zijn we bescheidener met onze vleesconsumptie en snijden zo'n ding vaak door midden...
Ook is kalfsvlees niet meer zo "comme il faut"  dus maak ik de schnitzels van een goed stukje varkensvlees, kalkoen of kip. In Oostenrijk echter wordt een Wiener Schnitzel  nog steeds bereid van kalfsvlees en dat is wel iets om ongegeneerd naar uit te kijken;-)

Hier mijn altijd-succes-recept van de Wiener Schnitzel:

Ingrediënten:
4 (ongepaneerde) schnitzels van varken/kip/kalkoen
1 ei (met een vork losgeklopt in een schaal)
50 gram paneermeel (in een aparte schaal)
50ml zonnebloem olie (of andere neutraal smakende olie)
1 afgestreken EL paprikapoeder (mild)
zout en peper
(naar smaak chilivlokken)
1 citroen (in partjes)

Bereiding:
De schnitzels bestrooien met peper en zout. Dan eerst door het geklopte ei halen en vervolgens aan beide zijden door het paneermeel. Alles goed aandrukken.
De olie met paprikapoeder en evt. wat chilivlokken mixen.

Op een bakplaat bakpapier leggen en dit insmeren met wat paprika-olie.
Schnitzels hierop leggen en ook beide zijden met de olie besmeren. Dit gaat erg makkelijk met een kwastje.

In een voorverwarmde oven op 220 graden celcius, 20-25 minuten bakken (hete lucht oven niet voorverwarmd op 200 graden celcius). Gebruik je kalfsvlees dan is hoogstwaarschijnlijk 18 minuten voldoende)

Ze worden iets minder vet dan wanneer je de schnitzels in een koekenpan zou bakken, maar ze snmaken verrukkelijk en minder vet is goed;-)
Schijfje citroen erbij  en een heerlijke aardappelsalade (zonder mayo!) en smullen maar...
Recept voor Kartoffel Salat:


Ingrediënten
800 gram vastkokende aardappelen
1 ui
2 EL olie
300 ml kippenbouillon
4 EL witte wijnazijn
zout en peper
beetje suiker
peterselie / tuinkers of bieslook
5 EL olieBereiding:
Ongeschilde aardappelen in ca. 20 minuten gaar koken, beetje af laten koelen en pellen.
De ui fijn raspen (evt fijnsnijden) en in 2 EL olie langzaam  glazig smoren. De kippenbouillon er bij gieten en wachten tot het kookt.Van het vuur af halen en 4 EL witte wijn azijn, peper en zout naar smaak en snufje suiker toeveoegn.
De uien-bouillon in een grote schaal gieten en de gepelde, in stukjes gesneden aardappel aan de nog warme bouillon toevoegen. Op smaak brengen met Olie en één van de verse kruiden.

GUTEN APPETIT!Wil je echter een ouderwetslekkere Wienerschnitzel, gebakken en gesouffleerd zoals het eigenlijk hoort in " Butterschmalz" of olie? Bekijk dan deze video & maak 'm snel na! Mahlzeit!!


1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog through the Top Blogs section.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen